Betonarme yapıları ayakta tutan en önemli ana etmenlerden biri kolonlardır. Bir binanın sıvası, boyası ve kolonları zamanla yıpranır ya da zarar görebilir. Bu durumlarda herhangi bir deprem ya da sarsıntı sırasında bina da yaşayanlar için tehlike yaratmamak için kolon güçlendirme işlemi yapılır. Özellikle eski yapılarda bu işlemler mecburi yapılmaktadır. Gerekli prosedürlerden sonra kolon güçlendirme işlemi olarak birkaç farklı yöntem kullanılır.
- Betonarme manto yöntemi
- Karbon fiber güçlendirme
- Çelik mantolama yöntemi
- Epoksi enjeksiyon
Yukarıda sayılan yöntemlerden en çok kullanılanı betonarme mantodur. Bu yöntemde eski kolonun etrafı demirlerle örülerek yeni bir kalıp çıkarılır. Daha sonra çıkarılan kalıba beton dökülüp işlem tamamlanır. Bu teknik ile eski kolon yeni kolonun içinde kalarak güçlendirme işlemi yapılmış olur. En çok kullanılan ikinci yöntem olan çelik manto ise daha maliyetli ve yapımı zor olduğundan daha az tercih edilir.
İçindekiler:
Kolonun Güçlendirme Fiyatları ile Maliyetleri Ne Kadar?
Her yapılan hizmetin ya da malın bir fiyatı ve maliyeti vardır. Bu açıdan herhangi bir evde ya da binada yapılan kolon güçlendirme işlemlerinin fiyatları ve maliyeti birçok faktör birleşiminden oluşur. Binanın durumu, kullanılan malzemenin kalitesi ve işçilik gibi etmenler yapılan işin maliyetini doğal olarak da fiyatını etkilemektedir. Ayrıca anlaşılan firma, işlem yapılacak kolon sayısı ve mekânın büyüklüğü de fiyatı etkileyen diğer faktörlerdir.
Kolon Güçlendirme Yapmanın Faydası Nedir?
Oturduğunuz evin, mekânın veya binayı ayakta tutan kolonlardır. Bir yapının zemini sağlam ve kolonları sağlam ise herhangi bir depreme karşı uzun süre ayakta kalabilir. Fakat betonarme binaların ömrü süresiz değildir. Zamanla kolonlar aşınır ve eski gücünü kaybeder. Bu nedenler belirli periyotlarla binalar uzmanlar tarafından kontrol edilip güçlendirme işlemleri yapılmalıdır.
Yapılan yenileme ve güçlendirme işlemi sonrası betonarme binalar eskisi gibi güçlü olabilirler. Deprem bölgesinde yaşayan her bireyin korkusu ya da endişesi evlerinin bir sarsıntıda yıkılmasıdır. Düzgün ve kaliteli malzeme ile yapılan güçlendirme işlemleri sonrası bu endişe yok olacaktır. Her şeyden önce binanın zemin etüdü yapılmalı. Daha sonra yetkili bir kurum ile anlaşıp prosedür işleme koyulmalıdır. Özellikle 2000 yılından önce yapılan binalarda kolon güçlendirme işlemi yapılmalıdır.