Altın nasıl parlatılır? Kadınların tercih ettiği en pahalı takı ve aksesuarlar arasında yer alan altın takılar, kullanıma bağlı olarak zaman içerisinde kendi parlaklığını kaybederek daha mat bir görüntü alır. Bu durum karşısında altın parlatma işlemi uygulanır. Altınları parlatmak için ise birden fazla yöntem bulunmaktadır. Genellikle bilezik, bileklik, yüzük gibi aksesuarlar için parlatma işlemi tercih edilir. Altınlar evde veya altın atölyesinde parlatılabilir. Evde gerçekleştirilen parlatma işlemi ile atölyede gerçekleştirilen parlatma arasında önemli farklılıklar bulunmaktadır. Evde uygulayacağınız parlatma işlemini sık sık gerçekleştirebilirsiniz fakat kuyumcu atölyelerinde yapacağınız parlatma işlemi sık şekilde yapılması tavsiye edilmez. Sebebini yazımızın devamında okuyabilirsiniz.
Altın Nasıl Parlatılır?
1- Evde Altın Parlatma
Eğer altınlarınız ilk günkü gibi yepyeni olsun istemiyorsanız, altınlarınızı parlatmak için kuyumcu atölyesine gitmenize gerek yok. Çünkü evde uygulayacağınız basit bir yöntemle matlaşmış altınlarınızı kolayca parlatabilirsiniz. İhtiyacımız olan şeyler bulaşık deterjanı, sıcak su ve diş fırçası. Öncelikle suyu kaynatarak suyu bir kap içerisine alın. Ardından içerisine bulaşık deterjanı dökün. Su ile deterjanın birbirine iyi bir şekilde karışması için suyu bir kaç dakika boyunca karıştırın. Daha sonra diş fırçasını deterjanlı suya batırıp çıkarın. Fırça kısmını altının üzerine sürterek temizlemeye başlayın. Deterjanın parlatma özelliği sayesinde altınlarınızı parlatacaktır. Fırça ile temizleme işlemini tamamladıktan sonra altın takılarınızı musluktan akan suya tutarak durulayın ve kurulayın. Ardından daha parlak bir görünüm sunacaktır.
2- Atölyede Altın Parlatma
Kuyumcu atölyelerinde altınlarınızı parlatabilirsiniz. Evde yaptığınız uygulama ile arasında ciddi farklılıklar bulunmaktadır. Kuyumcu atölyesinde gerçekleştirilen altın parlatma işlemi, altın takınızı ilk günkü haline getirir. Sadece parlatma olarak bilinse de altını tamamen yeniler. Üzerindeki tüm çizikler giderilir. Parlatma aşamasında zımpara, cila ve yıkama işlemleri uygulanır. Özellikle üzeri düz olan alyans, bilezik ve benzeri takılarda sıkça tercih edilir. Ücretli bir işlem olup altın takının türüne göre fiyat değişiklik gösterir. Bu işlem sadece altın takı sahiplerinin isteği üzerine tercih edilmez. Kuyumcular müşterilerinden aldıkları altın takıların bazılarını atölyeye göndererek parlatma işlemi uygulatır ve o ürünü yeniden vitrine koyarak satışını yapabilir. Kalafat olarak adlandırılan bu yöntemle satış yapan çok fazla kuyumcu olsa da, etik görülmez.
Altın Parlatmak Zararlı mı?
altın parlatacak olanlar genellikle altın parlatmanın altına bir zararı var mı merak etmektedir. Altına herhangi bir zararı bulunmamaktadır fakat altının ağırlığında değişiklikler yaşanabilir. Parlatma ve yenileme aşamasında altın takı üzerine uygulanan zımpara sebebiyle altının ağırlığında ufak da olsa bir değişim olur. Örneğin tam 10 gr ağırlığındaki bir bileziği parlatmaya verdiğinizde geri döndüğünde bu bileziğin ağırlığının 9.90’a düştüğünü görmeniz mümkün. Eğer atölye çalışanı zımparayı derin tutarsa bu fire daha fazla olabilir. Bu yüzden sık şekilde parlatma işlemi yapmanız önerilmez.
Altın atölyelerinde törpüleme ve zımparalama işlemlerinde ortaya çıkan fireler, kullanılan parlatma cihazlarının haznesinde birikir. Elde yapılan zımpara işlemlerinde ise altın parçaları yerde birikir. Yıl sonunda veya belirli aralıklarla altın tozları süpürülerek yakılır. Ardından bu toz parçacıkları bir bütün haline getirilir. Altın ayar evine gönderilerek altının kaç ayar olduğu hesaplatılır. Daha sonra ise yeniden geri dönüşüme kazandırılır.