Bulgur, isot, tercihe göre kıyılmış et, salça, soğan, maydanoz ve birbirinden farklı çeşitli baharatların iyi bir şekilde yoğrulması ortaya çıkan yiyecek çiğ köfte olarak bilinir. Tüm bu malzemelerin karıştırılması ile hazırlanan ve ısıl işlem görmeden tüketime sunulan çiğ köfte, Şanlıurfa ve Adıyaman yörelerine ait oldukça lezzetli bir yiyecektir.
Birçok kimse tarafından büyük bir merak uyandıran çiğ köfte tarifi, yapımının basit olmasıyla tüm dikkatleri üzerine çeker ve bu yönde birçok kimse tarafından tercih edilir. Bu yiyeceği tüketen kimselerin tamamen damak tatlarına ve tercihlerine göre etli ve etsiz bir şekilde hazırlanan çiğ köfte, taze olarak tüketilmesi gereken bir yiyecek olarak ön plana çıkar.
İçindekiler:
Çiğ Köfte Malzemeleri Nelerdir?
Genel olarak uzun uzun yoğurulan ve bu yönde ciddi bir yetenek gerektiren çiğ köfte, yöresel yemekler konusunda Güneydoğu Anadolu’nun incisi konumunda bulunur. Orijinal halinde etli olarak hazırlanan çiğ köfte, daha ekonomik olduğu için özellikle evlerde birçok kimse tarafından etsiz olarak yapımı tercih edilir. Etsiz çiğ köfte malzemeleri ise şu şekilde sayılabilir:
- 2,5 su bardağı esmer bulgur
- 1,5 su bardağı sıcak su
- 1 çay bardağı isot
- 1 çay bardağı zeytinyağı
- 3 yemek kaşığı tatlı kırmızı toz biber
- 3 yemek kaşığı domates salçası
- 5 yemek kaşığı nar ekşisi
- 1 çay kaşığı tuz
- 1 adet soğan
- 1 adet limon
Çiğ Köfte Nasıl Yapılır?
Çiğ köfteyi severek tüketen birçok kimse çiğ köftenin nasıl yapıldığı konusunda hep bir merak içinde olmuştur. Bu nedenledir ki, çiğ köfte nasıl yapılır sorusunun cevabının merak etmeyen kimse yoktur. Çiğ köfte yapımı esnasında ilk olarak bulgur derince bir kaba boşaltılır ve üzerine 1,5 bardak sıcak su gezdirilir. Bulgurun üzeri kapatılıp 10 dakikalık bir bekleme sürecine girilir. Bulgur kabarırken soğan ya doğranır ya da robotta çekilir.
Sonrasında ise soğan tel bir süzgece alınarak fazla suyu sıkılır. İsot bir kaseye alınır ve üzerine sıcak su eklenerek 5 dakikalık beklemeye alınır. Bulgur kabardıktan sonra, mutfak robotuna kabarmış bulgur alınır ve üzerine kuru soğan, suyuyla birlikte isot, limon suyu, nar ekşisi, zeytinyağı, tuz, salça ve kırmızı biber eklenerek robottan çekilir. Sonrasında ise bu malzemelerin hepsi bir kaba alınarak yoğurulmaya başlanır ve hazır olunca servis edilir.