Artan su fiyatları neticesinde sudan tasarruf etmek için çeşitli yöntemler geliştirebiliriz. Gerek içme suyu gerek şebeke suyu olarak düşündüğümüzde evlerde ve iş yerlerinde suyun maliyeti oldukça artmış durumda. Gerçekleştireceğiniz bazı hamleler ise sudan tasarruf etmenizi sağlayabilir. Su tasarrufu sadece ekonomiye fayda sağlamaz, aynı zamanda çevre duyarlılığını da arttırır. Siz de sorumluluk bilinciyle hareket ederek suyu nasıl daha tasarruflu kullanabileceğinizi merak ediyorsanız yazımıza göz atabilirsiniz.
1- Musluk Kullanımına Dikkat!
En sık yapılan hataların başında musluğu yanlış kullanmak gelmektedir. Her gün çok kez lavaboyu kullanmaktayız. Elimizi yıkarken, tıraş olurken, dişlerimizi fırçalarken veya benzer alışkanlıklarımızı yerine getirirken. Ve genellikle suya temas etmediğimiz zamanlarda musluk açık kalır ve su tüketimi devam eder. Lavabo musluğunu kullanırken aralarda musluk suyunu mutlaka kapatın. Evlerde musluktan boşa akan suyun ortalama miktarı yılda 12 ton olduğu bildirilmektedir.
2- Suyun Isınmasını Beklerken Dikkat!
Duş almadan önce hepimiz mutlaka suyu açarak ısınmasını beklemekteyiz. Musluğu açtığımız andan itibaren suyun ısınması arasındaki geçen zaman diliminde su boşuna akmaktadır. 4 Kişilik bir ailede her bireyin günde 1 kez banyo yaptığını düşünürsek günlük 4-6 kova arasında su boşa akmaktadır. Bu miktar ayda 120-180 arasında, yılda 1460-2190 arasında kova suyun boşa gittiğini göstermektedir. Bu rakam sadece duşa girmeden önce boşa akan suyun yılda 10 ton civarına denk gelmektedir. Bu sebeple suyun ısınmasını beklerken akan suyu kovaya doldurarak farklı alanlarda kullanabilirsiniz. (Tuvaletlerde, çiçek sulamada vb)
3- Banyo Süresini Azaltın!
Banyo yapma sürenizi hesaplamanız yine su tasarrufu sağlayacaktır. 10 Dakikalık banyo süresini 7 dakikaya indirmeniz, her banyoda size %30 tasarruf sağlar. Ailede her bireyin aynı tasarrufu uyguladığını düşünürsek faturanızda belirgin oranda azalma olduğunu görmeniz mümkün.
4- Tuvalet Rezervuarını Dikkatli Kullanın!
Dikkat edilmesi gereken konulardan biri de tuvaletler. Tuvalet rezervuarlarının bazıları iki farklı kapasiteyle çalışmaktadır. Çift rezervuarlı klozetler ik kat daha fazla su sarfiyatına sebep olur. Bu yüzden doğru rezervuar butonlarını kullanmaya özen gösterin.
5- Bulaşıkları Elde Yıkamayın!
Bulaşık makineleri yüksek su tasarruflu olarak üretilmiştir. Bir bulaşık makinesi çalıştırdığınız zaman ortalama su sarfiyatı 12 litredir. Fakat elde bulaşık yıkamaya kalktığınız zaman su sarfiyatı 2-3 kat daha fazladır. Bu sebeple bulaşıklarınızı elde yıkamak yerine daima bulaşık makinesinde yıkayın.
6- Çamaşır Makinesini Boş Çalıştırmayın!
Çamaşır makineleri, bulaşık makinelerinin aksine yüksek su tüketimi gerçekleştirirler. Her çalıştığında ortalama 150 Kg su harcayabilir. Eğer her gün birden fazla kez çalıştırıyorsanız su faturanızda ciddi artış görebilirsiniz. Su tasarrufu için çamaşır makinesini tam kapasite ile çalıştırmaya özen gösterin. Her gün çalıştırmak yerine biriken çamaşırlarınızı birlikte yıkayın.
7- Meyve ve Sebzeleri Kapta Yıkayın!
Sebze ve meyve yıkarken musluğu açıp yıkama işlemi yapmayın. Onun yerine bir kap içerisine su doldurun ve tüm meyve ve sebzelerinizi o suyun içerisinde yıkayın. Hata içerisine ekleyeceğiniz sirke, tüm dış etkenleri de arındırarak daha sağlıklı hale getirecektir. Eğer sık şekilde meyve ve sebze tüketiyorsanız bu yöntem sizi her yıl tonlarca gereksiz su harcamanızı önleyecektir.
8- Su Arıtma Cihazı Kullanın!
Uzun yıllardır bir çok kişinin tercihi olan su arıtma cihazları, özellikle artan damacana su maliyetleri ile birlikte daha fazla rağbet görmeye başladı. Damacana sulardan daha sağlıklı içme suyu sağlayan su arıtma cihazları, içme suyunuzu en ekonomik şekilde sağlar. Su arıtma cihazları, yılda sadece 1-2 kez filtre değişimine ihtiyaç duyar. Oldukça tasarrufludur.