Göz bozukluğu olup lens kullanan kişiler SGK sigorta lensi karşılıyor mu sorusunu sormakla birlikte periyodik olarak şartları sağlayıp sağlamadıklarını araştırırlar. Lens ihtiyacı bir sağlık raporu ile belirlenmelidir. Rapor, üniversite hastanesi, eğitim ve araştırma hastanesi ya da özel dal eğitim ve araştırma hastanesinden alınmalıdır. Devlet ve özel hastaneden alınan rapor geçerli değildir. Raporda lensin derinliği, değeri ve çapı belirtilmiş olmalıdır. Rapor bir kurul raporu olmalı ve kurulda en az bir göz doktoru bulunmalıdır. Lens reçetesi 10 iş günü süresi içinde geçerlidir. Medula Optik Cam ve Çerçeve Bilgisi Sorgulama, e- devlete giriş yapılarak lens hakkı olup olmadığı sorgulanabilir.
İçindekiler:
Lens Kaç Yıl Süre İle Alınabilir?
Sigorta kapsamında gözlük camları ve çerçevesinin yenilenme süresi ve lens yenileme süresi birbirinden farklıdır. Gözlük camları ve çerçevesi için belirlenen süre 3 yıldır. Lens yenileme süresi 2 yıl olarak kesinleşmiştir. Devlet destekli lens alan bir kişi tekrardan desteği alabilmesi için 2 yıl geçmesini beklemek durumunda kalır. Fakat bazı durumlarda 2 yıllık yenileme süresini beklemek gerekmez. Bu kurallar:
• Konjenital katarakt nedeni ile opere olan 6 yaşından küçük çocukların lensleri 6 ayda bir yenilenmesi hali
• Konjenital katarakt sebebi ile opere olmuş ve de rahatsızlığın 6 yaşından sonra da devam etmesi durumunda kontakt lensin sağlık kurulu tarafından rapor edilmesi ‘aylık sık replasmanlı’ olarak kullanılacağı not düşülmesi halinde 6 ay ya da 1 yıl gibi bir sürede yenileme mümkün olacaktır.
SGK Ne Kadar Lens Ödemesi Yapar?
SGK tarafından yürürlüğe alınan Sağlık Uygulama Tebliğinin de ekinde bulunan ek- 3D tablosu içerisinde kontakt lensler için optikçilere ödenecek katkı paylarının tutarları yer almaktadır. SGK tarafından ödemesi yapılacak lens bedelleri şu şekilde belirlenmiştir:
• Tek lens grubu için 170 TL
• Çift lens grubu için 340 TL
• Aylık değişimli olan lensler grubunda tek lens için 6 adet 50 TL
• Aylık değişimli olan lensler grubunda çift lens için 12 adet 100 TL
SGK bu şartlara değinerek lens ücretlerini karşılar fakat solüsyon ücretlerini karşılamamaktadır. Konjenital katarak nedeni ile opere olmuş kişilerin SGK sigorta lensi karşılıyor mu sorusuna cevap olarak lens kullanan kişilere destek verilmekte onların haricindeki kişilere gözlük, cam ve çerçeve desteği sağlanmamaktadır.