Temel çeşitleri nelerdir? Herhangi bir yere bina ya da köprü gibi yapılar yapılacağı zaman ilk olarak o bölge incelenir. Bölge incelenirken de özellikle zemin için testler yapılır. Yapılan testler sonucunda yapılacak yapılar için ilk adım atılmış olur. Çünkü bir arazi üzerine herhangi bir yapı yapılacağı zaman öncelikle temelden başlanılır. Temeli sağlam olan yapının üst kısımları da sağlam olur. Bu yüzden zemin testi yapılarak yapı için hangi temelin uygun olduğuna karar verilmesi gerekir.
İnşaat mühendisleri bir yapı yapacağı zaman pek çok temel çeşidi olacaktır. Bu temel çeşitlerinin her birinin özelliği ise birbirinden farklıdır. Bu farklılıklar sayesinde zemin için en uygun olan temel her zaman bulunmuş olunur. Peki, zemin için seçilebilecek temel çeşitleri nelerdir?
İçindekiler:
Kullanılan Temel Çeşitleri
Bir binanın sağlam olmasını sağlayan en büyük etken tabi ki de temel olur. Temel doğru seçilmediği sürece binadaki kolonunuzun, kirişinizin veya donatınızın hiçbir önemi kalmaz. Bu yüzden de bina için temel seçimi yaparken öncelikle temel çeşitlerini bilmek ve ardından ona göre seçim yapmak gerekir.
- Temeller yüzeysel ve derin temeller olmak üzere iki grupta sınıflandırılırken bu gruplar içinde pek çok temel çeşidi mevcuttur.
- Yüzeysel temeller içinde tekil (münferit) temel, duvar altı temel, birleşik temel, mütemadi (sürekli, şerit) temel ve radye temel yer almaktadır.
- Derin temel içinde ise ayak temel, kazıklı temel ve keson (kuyu) temel yer almaktadır.
Bu temeller ile birlikte bina yapımı gerçekleşmekte ve binanın devamının da güvenliği korunmuş olmaktadır. Peki, temel çeşidi bu kadar fazla iken bina yapımında hangi temeli kullanmak en doğrusu olacaktır?
Bina Temel Seçimi Nasıl Yapılır?
Bir bina yapacağınız zaman ya da bina satın alacağınız zaman hangi temelin o binada kullanılması gerektiğini bilmeniz gerekir. Bu sayede de binayı yaparken ya da o binada yaşarken güvenliği sağlamış olursunuz.
Bir bina yapılırken öncelikle hangi temel çeşidinin kullanılması gerektiği tabi ki de zemin testinin sonucuna bağlıdır. Zeminin yapısına göre binanın yapımında kullanılacak temel çeşidi değişecektir. Bunun yanı sıra binanın ne için yapıldığının da önemi oldukça fazladır. Bina yüksekliği de temel çeşidi belirlemede oldukça önemli olabilmektedir.
Tüm bunların dışında tabi ki bir de maliyet önemlidir. Bir bina yaparken hiçbir zaman maliyeti göz ardı etmemek gerekir. Çünkü her temelin derinliği, temelde kullanılması gereken donatı miktarı ya da betonun kalitesi farklı olmaktadır. Bu durum da maliyet açısından büyük farklılıkları ortaya çıkardığı için hiçbir zaman maliyet de göz ardı edilmemelidir.